Când e recomandat să se facă mamografia pentru depistarea cancerului de sân

mamografia

Cancerul la sân este una dintre cele mai frecvente boli la femeile din România. Statistica e oarecum sumbră din acest punct de vedere. O femeie din opt suferă din cauza acestei boli. Efectuarea unei mamografii este necesară pentru că astfel se pot depista cancerele nepalpabile.

Din păcate mamografia nu este indicată să fie făcută ori de câte ori ne dorim deoarece este iradiantă. Pentru efectuarea ei se folosesc raze X. Asta nu înseamnă că trebuie să o ignorăm din start. Este chiar indicat să o facem însă contează vârsta și perioada.

Dacă nu există nici un indiciu că ar putea exista cancerul mamar, prima mamografie ar trebui făcută în jurul vârstei de 18 ani, indiferent dacă există sau nu semne ale acestei boli. Prevenția este absolut necesară, iar depistarea din timp a cancerului ajută aproape decisiv la combaterea lui.

Ulterior, dacă nu se depistează ceva suspect, până la 40 de ani nu mai este nevoie să fie făcută mamografia. Prin suspect înțelegem noduli sau leziuni chistice, adică cu fluid. De asemenea, ne putem gândi că am putea avea această formă de cancer atunci când o parte din rudele noastre au avut-o și ele.

În cazul chisturilor nu trebuie să ne facem prea mari griji deoarece acestea sunt benigne sută la sută, adică nu se răspândesc în corp. Leziunile sub formă de noduli pot fi maligne sau benigne. Acestea pot fi lăsate sau scoase, în funcție de recomandarea doctorului.

După 40 de ani, dacă nu există semne ale existenței cancerului la sân, este recomandat ca mamografia să se facă la un an. Tot la un an se pot face mamografiile și atunci când sunt depistate leziuni chistice.

Indiferent de vârstă, dar de regulă după 40 de ani, este recomandat ca mamografiile să se facă din șase în șase luni dacă sunt depistați noduli la sân sau există alte semne ale existenței bolii. Acest lucru este necesar pentru a supraveghea evoluția nodulilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *