Centrala pe gaz versus centrala pe curent

centrala

Vine iarna. Nu e doar o replică din Game of Thrones ci o realitate asupra căreia reflectăm cu toţii deoarece avem nevoie de încălzire în casă. Dacă stăm la oraş trebuie să scoatem din calcul centrala pe lemne şi avem de optat între o centrală pe gaze sau curent şi între încălzirea centralizată.

Dacă nu mai sunteţi mulţumiţi de faptul că plătiţi mereu mai mult decât consumaţi sau că de multe ori nu vă este furnizată căldura necesară, ar trebui să renunţaţi la reţeaua centralizată de încălzire. Vă rămân două soluţii – centrala pe gaze sau centrala electrică.

Centrala pe curent are anumite avantaje. Reţeaua de curent are o întindere mai mare decât cea de gaze, astfel încât centrala electrică poate fi folosită aproape oriunde pe suprafaţa României. Centralele electrice au o eficienţă de 100%. Fiecare Kwh este transformat în căldură.

Vorbind practic, o centrală electrică, spre deosebire de una pe gaz, nu are nevoie de coş de evacuare şi nici de revizii permanente. Este de asemenea silenţioasă, nu emite noxe şi nu există pericolul de explozii.

În contextul în care gazul se scumpeşte permanent, energia electrică poate fi produsă alternativ prin panouri fotovoltaice sau alte metode verzi de producere a electricităţii. Cu alte cuvinte putem produce căldură gratis dacă facem o investiţie mai mare la început. Această posibilitate nu există la gaze.

Există şi dezavantaje. O centrală electrică este ideală pentru locuinţe mici însă pot apărea probleme în cazul unei locuinţe mari. O centrală mai mare de 12 Kwh are nevoie de mai mult decât de o reţea trifazică.

În schimb, centrala pe gaze poate fi folosită în orice tip de încăpere, indiferent de dimensiunile ei. Poate fi utilizată indiferent de tipul de încălzire (prin pardoseală, panouri radiante etc).

Acum, dincolo de toate aceste considerente, să vorbim de costurile efective cu încălzirea. ANRE a făcut un calcul anul trecut pentru a vedea cât consumă o centrală pe gaze într-o locuinţă cu două camere pentru încălzirea pe timpul iernii. Într-o lună de iarnă, consumul ar fi de 300 de metri cubi de gaze.

Pornind de la această analiză şi având în vedere atât preţul gazului cât şi al curentului de astăzi, vă puteţi da seama singuri care centrală e mai bună pentru dumneavoastră. Consumul unei centrale electrice apare pe manualul fiecărei centrale electrice în parte.

Luaţi în calcul cât consumă centrala electrică pe care vreţi să o cumpăraţi şi uitaţi-vă la preţurile practicate de furnizorii dumneavoastră de electricitate şi gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *