O metodă inedită de a ne izola termic locuințele

izolare

Vara aceasta am văzut la televizor un reportaj cu niște ciobani revoltați de faptul că nu își pot vinde lână și sunt nevoiți să o ardă. Nimeni nu vrea să o cumpere pentru că publicul preferă hainele sintetice în locul celor de lână sau bumbac. Motivul este unul simplu – prețul mai mic.

Acesta a fost momentul în care m-am gândit ce putem face cu lâna în afară de a face pături sau haine. Pur întâmplător am găsit un articol despre fermierii din Noua Zeelandă. Astfel am observat că ne putem izola termic locuințele cu lână.

Chiar dacă în România nu se practică prea mult izolarea clădirilor cu lână sau alte produse ecologice, cred că ar trebui să luăm în calcul această variantă. Trebuie să ne gândim că materialul este biodegradabil, are un indice termic mai mare decât cel al vatei minerale, își păstrează eficiența chiar și atunci când e udă și nu provoacă alergii.

Pentru a izola clădirile, lâna se presează mecanic și se vinde sub formă de baloți. Poate fi găsită în comerț în aceeași formă ca vata minerală. Are avantajul față de această că nu produce nici o alergie și nu pune în pericol sănătatea. Ca atare, e mult mai indicată la izolarea internă a pereților, adică atunci când vrem să izolăm spațiul dintre gips carton și perete.

Specialiștii susțin că lâna izolează fonic astfel încât am găsit încă un avantaj în fața vatei minerale. Evident că izolarea fonică nu poate fi completă ci doar parțială.

O să spuneți că are dezavantajul că arde foarte ușor. Nu e adevărat. Lâna cumpărată din comerț, special pentru izolat, e tratată și ignifugată. E posibil să fi văzut că bunicii țineau lâna în podul casei. E adevărat că aceasta reduce pierderea căldurii prin acoperiș însă nu trebuie uitat faptul că acea lână nu este ignifugată și în caz de incendiu nu va face decât să stimuleze arderea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *