Uber sau Taxi?

File illustration picture showing the logo of car-sharing service app Uber on a smartphone next to the picture of an official German taxi sign in Frankfurt, September 15, 2014. A Frankfurt court earlier this month instituted a temporary injunction against Uber from offering car-sharing services across Germany. San Francisco-based Uber, which allows users to summon taxi-like services on their smartphones, offers two main services, Uber, its classic low-cost, limousine pick-up service, and Uberpop, a newer ride-sharing service, which connects private drivers to passengers - an established practice in Germany that nonetheless operates in a legal grey area of rules governing commercial transportation.    REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files  (GERMANY - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT CRIME LAW TRANSPORT)

Uber factureaza serviciul sau printr-o metoda mai inteligenta decat un taxi. Cu toate acestea, in multe cazuri, un serviciu de taxi local ar putea fi o alegere mai inteligenta pentru portofelul tau. Daca ai nevoie de o masina pentru a te plimba o zi intreaga prin oras, cea mai buna alegere este, de fapt, inchirierea unei masini de la o companie de rent a car precum Ascar. Daca faci doar cateva drumuri scurte, atunci un taxi este o optiune mai rapida si mai ieftina.

Care este unul dintre motivele pentru care Uber are succes?

Tarifele sale pot fi mai mici decat ale unui taxi. Acest lucru este valabil mai ales pentru calatorii mai lungi, care costa mai mult de 100 de lei, conform unei analize ale unui om de stiinta de la Universitatea Lancaster, din Marea Britanie. In general, Uber este alegerea mai economica atunci cand vrei sa faci un drum in afara oraselor mari. Dar sunt multe momente cand un taxi este o alternativa mai buna. Pentru excursii rapide, atunci cand tarifele sunt sub 50 de lei, taxiul poate fi o optiune mai ieftina.

Fereste-te de tarifele crescute in caz de cerere mare

Un taxi poate fi o optiune mai buna atunci cand cererea este mare. Asta pentru ca in aceste vremuri Uber, si alte servicii rivale precum Lyft, se bazeaza pe nevoia clientului si ajung sa creasca preturile cu pana la patru ori mai mult. Preturile crescute pot aparea mai des decat te astepti, mai ales in orasele cu trafic intens. Chiar si fara cerere mare, Uber poate fi mai scump decat un taxi, chiar daca pui la calcul si spaga taximetristului. In general, soferii de Uber nu accepta spaga.

Aplicatii pentru a obtine cele mai bune oferte

In timp ce Uber ofera o estimare a costului unei calatorii inainte de a intra in masina, pretul final s-ar putea sa te surprinda din cauza unor factori precum traficul intens sau vremea rea. Taxiul, in schimb, nu isi schimba tariful pe ceas, indiferent de factorii din exterior. Mai multe tipuri de aplicatii si site-uri, te vor ajuta sa iti dai seama daca este mai bine sa folosesti Uber sau serviciul de taxi atunci cand ai nevoie.

Costul unei calatorii ar putea fi singurul factor de decizie atunci cand ai nevoie de transport. Este posibil sa preferi folosirea aplicatiei Uber, pentru ca poti urmari locatia soferului in timp ce astepti sa vina sa te ia, si in plus soferii sunt evaluati. Dar nu toti soferii Uber cunosc orasul la fel de bine ca soferii de taxi. Ei se bazeaza de obicei pe un telefon sau dispozitiv cu GPS, pentru a ajunge la destinatie. Dar tehnologia s-ar putea sa nu fie in masura sa inlocuiasca soferii locali de taxi, mai ales daca hartile nu sunt actualizate.

Cum functioneaza aceste servicii?

Taxi

Soferii de taxi sunt, in esenta, oameni de afaceri care desfasoara activitati independente, care lucreaza sub umbrela unei anumite companii de taxi. Soferii vor plati o suma stabilita pentru a inchiria un taxi, sau vor oferi un procent din incasari. Taxiurile pot fi rezervate in mai multe moduri – on-line, prin telefon, luate din strada, sau prin diverse aplicatii disponibile gratuit. Platile se efectueaza in numerar.

Uber

Uber opereaza in intregime prin aplicatia Uber, conectand pasagerii cu soferii privati care folosesc propriile masini. Clientii pot rezerva o masina prin aplicatie, sau sa foloseasca un serviciu premium numit UberBlack. Aplicatia detecteaza locatia clientului prin GPS, si il conecteaza la cel mai apropiat sofer disponibil. Traseul vehiculului poate fi urmarit prin intermediul aplicatiei, si detaliile soferului sunt transmise pasagerului. Plata se face prin intermediul cardului – pasagerii trebuie sa introduca detaliile cardului de credit in momentul inscrierii. Daca este necesar sa anulezi, ai la dispozitie un timp de cinci minute pana cand soferul accepta calatoria, altfel se va percepe o taxa de 20% din tariful pe care il are conducatorul auto.

Incredere – timp de asteptare si lipsa de prezenta

In timp ce pretul este, fara indoiala, una dintre cele mai mari consideratii atunci cand alegi un serviciu privat de calatorie pentru pasageri, asta nu e totul. Increderea este importanta, in special in cazul in care este nevoie sa ajungi undeva in graba.

In 16 din 28 de cazuri (adica un procent de 57%) Uber a intarziat sa apara mai mult decat taxiurile. Acest lucru a fost posibil din cauza ca este destul de simplu sa iei un taxi direct din strada. Totusi, in 10 din 16 cazuri (adica un procent de 62%), taxiurile au fost rezervate in loc sa fie luate din strada, si a durat mai mult sa apara.

Taxiurile, de asemenea, nu s-au prezentat la comanda. Din cele 28 de calatorii, au existat doua cazuri cand taxiul rezervat nu a aparut (acest lucru inseamna ca masina nu s-a prezentat in termen de 15 minute de la rezervare). O alta intamplare face ca un client sa astepte o ora pentru un taxi care nu a mai aparut. Industria de taximetrie este constienta de aceasta problema. O mare parte a acestei probleme o reprezinta destinatia pasagerilor, care daca implica o calatorie scurta, exista sanse mari ca soferul sa refuze cursa.

Sunt taxiurile mai sigure decat Uber?

In cazul in care doresti sa evidentiezi pericolele de a folosi taxi sau Uber, vei gasi, fara indoiala, dovezi anecdotice online, indiferent de ce serviciu te interesezi. Nu este posibil sa compari siguranta acestor servicii; nici nu s-au gasit detalii care sa specifice ca un serviciu sa fie mai rau decat celalalt, in ceea ce priveste siguranta clientului. Deocamdata, politia nu a raportat statistici cu privire la atacuri in masini Uber. Ambele servicii au o serie de mecanisme diferite pentru a asigura pasagerii ca totul este in regula, asa ca totul se rezuma la cat de multumiti sunt oamenii de un serviciu sau de celalalt.

Taxi

Controale: Soferii de taxi sunt obligati sa aiba o licenta, sunt supusi unor controale de istorie penala, si au absolvit un curs de pregatire de o saptamana sau doua.

Camera de securitate – Taxiurile, in general, sunt echipate cu o camera de securitate.

GPS – Taxiurile au un sistemt GPS conectat in permanenta.

Asigurare – Toate taxiurile sunt obligate sa fie acoperite de o asigurare care protejeaza clientii in caz de accident.

Uber

Controale: Soferii Uber trebuie sa aiba permis de conducere si o istorie curata in ceea ce priveste condusul, si trebuie sa se supuna, de asemenea, controalelor penale.

Nu exista anonimat: Pasagerii primesc numele soferului, poza, informatii despre masina, numar de telefon, iar calatoria este inregistrata si pastrata.

GPS: Odata ce soferul accepta solicitarea ta, calatoria este urmarita prin GPS, atat pe telefoul tau cat si pe cel al soferului. Ai posibilitatea de a partaja timpul estimat de calatorie cu prietenii sau familia, astfel incat acestia sa tina evidenta drumului.

Sistemul de evaluare: Conducatorii auto sunt in mod anonim evaluati de catre pasageri. In cazul in care nota lor scade sub 4.5 din 5 stele, Uber vs examina feedback-ul lor, si le va oferi sfaturi despre cum isi pot imbunatatii serviciul. In cazul in care acestia nu isi imbunatatesc serviciul din trei incercari, au iesit din sistem. Uber spune ca in cazul in care exista un incident grav, contul conducatorului auto poate fi dezactivat imediat.

Asigurare: Toti soferii Uber trebuie sa aiba o asigurare obligatorie si o asigurare a bunurilor.

Accesibilitate

Industria de taxi este obligata sa furnizeze taxiuri pentru persoane in scaun cu rotile, in conformitate cu standardele pentru persoanele cu handicap. Uber nu indeplineste in prezent aceste standarde. Uber a lansat in schimb serviciul UberAssist, care invata soferii cum sa ajute pasagerii cu scaune cu rotile care se pliaza. Dar, nu se pot oferi servicii accesibile persoanelor care folosesc scaune cu rotile fixe.

Este, de asemenea, demn de remarcat faptul ca in timp ce taxiurile sunt scutite de la folosirea scaunelor auto pentru copii, soferii de Uber nu sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *